Tervetuloa Skotlantiin!

Katsellesasi ympärillesi, henkesi salpautuu upeista maisemista ja loputtomiin jatkuvista niityistä, tervetuloa Skotlantiin!

Olet saapunut Skotlantiin, koska olet sopinut vierailevasi Pimeyteen Kadonnut nimisellä tilalla. Olet tullut Suomesta asti ja lento on juuri saanut päätöksensä. Ottaessasi matkalaukkua liukuhihnalta, vilkuilet ympärillesi, jos näkisit tutun näköisen henkilön. Pian huomaat naisen, joka vilkuttaa sinulle ja huikkaa nimeäsi. 'Nadja!', huudahdat ja kävelet naisen luokse. Lähdette autolle ja matka kohti Kadonnutta saa alkaa!

Matkalla tilalle ajatte ensin kaupungin lävitse, kunnes saavutte maalle. Loputtomasti niittyjä ja rinteitä, joissa näkyy lampaita, lehmiä ja hevosia pääsääntöisesti nauttimassa rinteiden vihreästä ruohikosta. Tien varrella on myös mahtavia jokia, jotka virtaa tien vieressä. Päälle neljän tunnin matka ei lopulta tunnu edes pitkältä, hyvässä seurassa ja upeissa maisemissa. Pikkuhiljaa lähestytte määränpäätä ja käännyttee maantielle, josta on enään muutama kilometri tilalle. Alat nähdä rakennuksia vähän matkan päässä, molemmin puolin tietä on laitumet ja pian olettekin saapuneet tilalle. 

Noustessanne autosta, teidät vastaanottaa neljä koiraa. Näet oikealla puolella tilan omistajan kauniin talon ja toisella puolella toisen rakennuksen, jossa omistaja kertoo asustelevan kaikki muut tilan eläimistä. Katsoessasi talon ohitse, näet puiden ohitse rinteen laskevan alas ja nousevan kauempana ylös. Näky on erittäin kaunis. Nadja on nostanut matkalaukkusi autosta ja antaa sen sinulle, lähdette kävelemään hänen kotiaan kohti. 'Kohta viedään loppuun iltatoimet, jotka hoitaja on aloittanut', hän sanoo. 

Astuessanne sisälle taloon, näet kauniisti sisustetun kodin, jonka keittiössä istuu nainen. 'Heii,miten on mennyt?', Nadja kysyy naiselta. Hän kertoo asioita ajalta, jonka Nadja on ollut poissa, tuo kertoo kaiken menneen moitteetta. Nainen lähtee kerrottua päivän aikana tapahtuneen. Nadja kävelee keittiöön ja tokaisee 'Voimme syödä eilistä ruokaa, sitten alamme hommiin'. 

Aloitatte iltatyöt

Aloitatte iltatyöt rakennuksesta, jonka olin vilkaisulta nähnyt saapuessasi tilalle. Rakennus oli iso ja puinen, punainen väri oli hieman haalistunut. Rakennuksen edessä oli kaksi hevotarhaa, joiden välissä vei tie rakennukselle. Niinkuin Nadja tavasi sanoa, elukkalan oikealta puolelta lähti hevosten laidun, joka jatkui rinteelle. Sen vasemmalla puolella oli kanien tarha, sekä lehmien 'käytävä', joka johti niiden ulkotarhaan. Rakennuksen vasemmassa takakulmassa oli kanalan ulkotarhaus ja sen vieressä lampaiden tarha. Rakennuksen takaa lähti lampaiden laidun, joka johti laskevaan rinteeseen. Astuessamme sisään, päädymme aluksi eteiseen. Eteisessä vaihdatte kengät ja tarvittaessa työvaatteet päälle. Eteisen oven avattua Nadja kertoo, että olemme kanien valtakunnassa!

Yksi kani on jo valmiiksi vastassa ovella, kun astutte sisään. Valkoinen pieni kani, jolla on ruskeita läiskiä. Nadja kertoo sen nimen olevan Kuu. Seinässä olevasta luukusta sisään tulee ensin luonnonharmaa kani nimeltä Vira, sen jälkeen sininen Sema ja viimeisenä hopean värinen Hona. Kaikki kanit tulevat heti tutustumaan uuteen ihmiseen. Käyt ensin sulkemassa ulos vievän luukun, sillä kanit eivät vietä yöllä aikaa ulkona. Katselet vähän ympärillesi. Kanilasta löytyy puusta tehtyjä mökkejä, ruoka- ja vesikuppeja, puinen putki, heinäverkko ja vessalaatikoita. Myöskin puunoksia löytyy sisältä, hyvin ovat puunoksat järsineet. Nadja laittaa kaneilleen ruokia varastossa, joka on eteisen oikealla puolella. Kaikki kaneista napottavat odottamassa ruokaa. Nadja pyytää sinua ottamaan kaksi ruokakuppia ja viette kaikki neljä paikoilleen. Kanit syöksyvät syömään, kun te jatkatte matkaanne.

Kanilasta vie portti ulos, jonka jälkeen mennään joko oikealle - talliin tai vasemmalle - navettaan, kanalaan ja lampolaan. Menette ensin vasemmalle ja heti kääntyessännee sinne, nokkaan tulee navetan tuoksu. Vasemmalla puolella on lehmien sisätila, josta lähtee 'katostettu käytävä' lehmien ulkotarhaan. Lehmät kulkevat vapaasti sisätilan ja ulkotarhan välillä. Lehmiä tilalta löytyy kahdeksan. Lehmille lisäätte vettä, sekä rehua. Osa lehmistä käveleskelee käytävää pitkin luoksenne ja rupeaa syömään. Jatkatte pienen matkan kanalaan.

Kanalassa on pieni sisätila, sekä suuri ulkotarha. Sisätilassa on puiset 'kopit' munimista varten, sisätilassa on myös vedet sekä ruoat. Nadja avaa kanalan sisätilan oven ja ottaa roikkuvan vesihärdellin pois, täyttää sen ja palauttaa paikalleen. Kanoille lisätään myös ruokaa, sekä munat kerätään pois. 'Kanoja on yleensä kymmenestä kahteen kymmeneen', Nadja kertoo sinulle. Kananmunat jätetään munakennoon kanalaan, josta ne otetaan lopuksi mukaan. Jäät hetkeksi katsomaan kanoja, joista osa tulevat sisälle syömään. Jonka jälkeen jatkatte matkaanne lampolaan.

Lampola on tyhjillään ja ihmettelet missä kaikki lampaat ovat. Nadja kertoo lampaiden olevan laitumella, teidän täytyy lähteä sinne. Laskeudutte lampolaan, menette lampolan takaportista ja lähdette kävelemään laitumelle päin. Päästessänne laskeutumaan rinnettä alas, avartuu uskomattoman kaunis maisema. Rinteestä alkaa valtava niitty, jossa näkyy lampaita ja katsoessasi sivulle, näet myös hevosia. Kävelette laitumelle ja käytte tarkistamassa kaikki kolme puurakennusta, jokaiseen rakennukseen lisäätte vettä. 'Se on hienoa katseltavaa, kun koirat paimentavat lampaat pois täältä' Nadja kertoo. Ette lähde heti, vaan jäätte istumaan rinteelle. Ihastelet maisemaa, 'Tähän on mahdoton kyllästyä', kuiskaat.

Kunnes pääsette lampaiden laitumelta, vuorossa on vielä hevoset. Hevoset laidunsivat samalla valtavalla niityllä lampaiden kanssa, mutta ette lähteneet hakemaan hevosia. Mustavalkoinen bordercollie Cinna lähti hakemaan hevoset laitumelta bordercollie Vitsin kanssa. Odotatte hetken, kunnes laitumelta päin juoksee neljä hevosta ja perässä jolkottelee koirat. Otatte yhdet hevoset kerrallaan ja viette karsinoihinsa. Mimosa, Vanessa, Mette ja Esteri. Hevosille jaetaan iltaruoat, heinät ja vedet, ne harjataan ja laitetaan nukkumaan. Nyt voitte lähtä elukkalasta, seuraavaksi vuorossa koirat!

Tilalla asuu vaihteleva määrä paimenkoiria, bordercollieiden lisäksi seassa on miltei aina mustia lampaita. Aluksi vuorossanne on koirien lenkitys, käytte kävellen noin tunnin pituisen lenkin kaikkien koirien kanssa. Onni koirien kanssa on se, että ne tulevat toimeen keskenään. Käytte lenkin Skotlannin hienoissa maisemissa, joita vain jaksat ihastella. Takaisin kotiin tulee väsynyt ja nälkäinen porukka. Vuorossa on ensin koirien ruokinta, jonka jälkeen pääsette itse syömään ja eritoten kaikki pääsevät nukkumaan. Aamulla odottaa aikainen herätys ja aamutöiden teko!

Kuvat | PixaBay

© Pimeyteen Kadonnut, 2018-2022
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!